Stichting GOUD
Dakloos en nu?

Dakloos en nu?

Ik raak mijn huis kwijt, wat nu?

Het leven staat niet in cement gegoten en het kan iedereen overkomen dat je door wat voor reden dan ook dakloos raakt. Soms kunnen mensen nog enige tijd bij familie of vrienden logeren, maar soms lukt dit ook niet, kan dit maar voor een beperkte tijd of heeft iemand geen netwerk om op terug te vallen. 

Raak jij of iemand die je kent dakloos? Ga direct voor hulp langs bij het inloopspreekuur van Stadsteam Backup. Maandag t/m vrijdag tussen 11:00 uur en 12:00 uur, Nieuwegracht 92, 3512 LX Utrecht. Tijdens het gesprek met Stadsteam Backup kijken ze of je in aanmerking komt voor noodopvang, briefadres, uitkering en andere urgente zaken. 

Wil je niet alleen naar het inloopspreekuur van het Stadsteam of wil je het gesprek niet alleen voeren? Of heb je een gesprek gehad waar je onderling niet uit kwam en wil je hier ondersteuning in? Stichting GOUD kan met je mee en sluit bij jou aan! 

Neem contact met ons op: Contactformulier / 030-6580781, of kom langs tijdens ons inloopspreekuur; maandag t/m woensdag tussen 10:00 uur en 12:00 uur. 

Recht op Hulp!

Iedere gemeente in Nederland heeft een zorgplicht. Ook als je niet uit die gemeente komt. De gemeente mag je niet zomaar wegsturen. Op z’n minst moet er gekeken worden waar je het beste geholpen kan worden. Als dat in een andere gemeente is, moet de gemeente zorgen voor een goede overdracht.

De overheid zegt hierover het volgende: Meldt iemand zich bij de gemeente met het verzoek om ondersteuning? Dan moet de gemeente onderzoek doen naar de persoonlijke situatie. In spoedgevallen is er geen tijd voor onderzoek. De gemeente moet dan binnen 24 tot 48 uur hulp bieden. De gemeente regelt een tijdelijk maatwerkvoorziening zoals (…) opvang elders.  De gemeente start ook meteen het onderzoek naar de persoonlijke situatie. 

Laat je dus niet wegsturen zonder concrete afspraak of een concrete doorverwijzing! Ook als ze je terugsturen naar een andere gemeente (omdat je daar binding hebt) heeft de Gemeente Utrecht de plicht te zorgen dat je daar goed terecht komt/ goed wordt opgevangen.